L’Assemblea d’Investigadores Precàries de la UAB crida a la vaga del 18 de maig

Demandes de  l’Assemblea d’Investigadores Precàries de la UAB

L’assemblea de treballadores precàries és la forma d’organització que tenim totes les persones que, d’una manera o una altra, desenvolupem tasques de recerca a la universitat. La realitat legal actual ens etiqueta (professorat associat; contractes predoctorals, postdoctorals o de tècnics de suport a la recerca; estudiantat de Tercer cicle, etc.) i ens condemna a formar grups separats amb necessitats diferents, de manera que no se’ns reconeix el que som: treballadors i treballadores de la universitat.

Des de l’Assemblea volem reivindicar el fet que, tot i  el que diguin els papers (matrícules vàries i contractes), qualsevol persona que desenvolupa tasques relacionades amb la recerca, és treballadora de la universitat i, per tant, se’ns ha de reconèixer com a tals en tots els aspectes.

Per això, i per una universitat més igualitària i amb un clar compromís social, exigim:

 1. La restitució i increment de les partides destinades a la contractació de personal investigador en formació PIF, que des del curs 2006-07 han passat del 63% al 14% actual dels estudiants predoctorals, amb l’objectiu de recuperar els percentatges perduts de PIF.
 2. La instauració de la durada del contractes predoctorals de la Generalitat de Catalunya (FI-DGR) a quatre anys i fer front a les temptatives d’escurçar els programes de doctorat a tres anys, a fi de garantir la qualitat i excel·lència dels projectes de recerca i de les tesis doctorals.
 3. La recuperació del contractes predoctorals pròpis en aquells departaments en què han estat eliminades.
 4. La no computació del personal investigador en formació com a capacitat docent dels departaments, ja que perjudica la contractació de professorat i limita el temps de dedicació de la seva tasca investigadora.
 5. Garantir el compliment del contracte laboral del personal investigador predoctoral en referència al caràcter no obligatori de l’activitat docent. En cas d’acceptació de tasques docents, els departaments han de contemplar criteris d’adequació temàtica amb l’objecte d’estudi de la tesi doctoral en curs.

Entendre el doctorat com l’inici d’una carrera professional de llarg recorregut que ha d’assegurar el canvi generacional a l’acadèmia. És per aquest motiu que exigim:

 1. La facilitació de la continuïtat formativa investigadora de doctors i doctores mitjançant l’increment de l’oferta postdoctoral dins la UAB. A través d’aquesta promoció interna es garantirà la continuïtat de línies d’investigació del grups de recerca vinculats als departaments.
 2. De forma paral·lela, la creació d’una xarxa d’intercanvi universitari de doctors i doctores que abasti el conjunt d’universitats catalanes, per tal de garantir la nostra continuïtat acadèmica a través de l’increment de l’oferta postdoctoral en l’àmbit català.
 3. La categoria postdoctoral ha d’esser transitòria, per accedir a categories superiors amb contracte fix/indefinit a curt termini. Actualment es perllonga durants anys la concatenació de contractes temporals i la desocupació, en un mateix centre o, en diferents arreu del món, sense tenir mai la garantia d’arribar a un contracte fix/indefinit.
 4. L’establiment d’ajuts i la promoció de la producció científica d’investigadors i investigadores novells, que afavoreix, així , la seva difusió des del servei d’edicions i publicacions de la UAB.
 5. La creació d’una oficina d’assessorament per al personal investigador en formació PIF de cara a orientar la seva carrera investigadora adequadament.

Com un dels col·lectius paradigmàtics del que darrerament s’ha vingut denominant  precariat, la UAB ha de garantir-nos el mitjans materials per poder desenvolupar la nostra feina en condicions dignes. És per això que exigim:

 1. La creació d’un bo d’ajut al transport públic (T-UAB), reivindicació que compartim amb la resta de treballadores i treballadors de la UAB, així com també amb els i les estudiants.
 2. La restitució dels tiquets d’àpats en els menjadors de la UAB per evitar que una quantitat considerable dels nostres salaris es destini a les menjades en el lloc de treball.
 3. La gratuïtat dels cursos d’idiomes impartits a la UAB. Afavorir el coneixement d’idiomes incrementarà l’impacte de les publicacions i la internacionalització de les nostres recerques, tal com demanden reiteradament els cànons de competitivitat dels quals depenen les nostres contractes.

És per tot aixó, i molt més, que ens sumen a la convocatòria de VAGA del proper 18 de maig (i animem a tots els treballadors i treballadores precàries de la nostra universitat a adherir-s’hi)

Assemblea d’Investigadores Precàries

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s