Manifest sobre les matricules de doctorat

L’assemblea de investigadores de la UAB en relació a l’estat actual de les matricules de doctorat

MANIFESTEM:

1- Que el curs 2010-2011 les taxes de tutoria de tesi que els i les joves doctorandes de Catalunya han de pagar anualment per poder tenir dret a dur a terme un doctorat en el sistema de recerca català van augmentar de 105€ a 400€ (Decret 98/2010 de la Generalitat de Catalunya). Això representa un encariment de fins a un 400%.

2- Que malgrat l’aprovació d’una moció del Parlament català per la revisió de les taxes universitàries (votació del 07/04/2016), la Generalitat de Catalunya ha aprovat en data del 5 de juliol del 2016 un preu de 401,12€ per les taxes de tutoria de tesi (Annex 1, punt 3.6, Decret 268/2016).

3- Que a aquest import se li han d’afegir les taxes administratives pròpies de cada universitat, que en el cas de la Universitat Autònoma de Barcelona suposa un import de 69,80€ per la “Gestió d’expedient acadèmic” i de 70,00€ per “Serveis específics i de suport a l’aprenentatge”. El preu total de la matrícula de doctorat a la Universitat Autònoma de Barcelona ascendeix a 540€ per al curs 2016-2017.

4- Que entenem que la investigació predoctoral és una activitat professional, equiparable a la que realitza qualsevol altre investigador que treballi en la recerca i que així ho reconeix la Carta Europea per a investigadors 1 <http://d-recerca.org/1>.

5- Que l’import de 401,12€ agreuja la precària situació de les i els joves investigadors, essent una barrera econòmica que desincentiva i dificulta l’accés a la professió de la investigació.

6- Que reconeixem que la Generalitat té el dret a fixar els preus de les universitats públiques segons el Reial Decret 1393/2007 i el Reial Decret 99/2011, sempre que estiguin relacionats amb el cost d’un servei, no havent-hi límit superior i deixant a la voluntat del les autonomies la fixació d’aquests.

7- Que la pujada fixada pel Decret 98/2010 de la Generalitat de Catalunya, Annex 1, punt 4.6, i la seva ratificació al Decret 268/2016, Annex 1, punt 3.6, no es pot explicar per un augment dels serveis, la tutela o la formació lligada a una avaluació continuada.

8- Que no existeix transparència sobre l’oferta d’activitats de formació relativa a les taxes pròpies dels “Serveis específics i de suport a l’aprenentatge” en els programes de Doctorat de la Universitat Autònoma de Barcelona.

9- Que el preu global de la matrícula de doctorat suposa un greuge encara major si tenim en compte la precària situació dels i les doctorandes de Catalunya, així com la reducció del número de beques i contractes per a personal investigador en formació a les universitats públiques catalanes.

EXIGIM:

  1. Que es doni una resposta ràpida i oportuna per escrit per part de les autoritats universitàries i del govern.
  2. Que s’elimini el punt 3.6 de l’Annex 1 del Decret 268/2016 de la Generalitat de Catalunya que estableix un preu de 401,12€ per a les taxes de tutoria per als admesos en un programa de doctorat adaptat a l’Espai Europeu d’Educació Superior.
  3. Que es decreti per aquesta situació excepcional una suspensió dels terminis de matriculació del doctorat de les universitats catalanes fins que s’obtingui un acord entre els agent implicats.
  4. Que es reintegri immediatament als i les afectades l’import complet de la matrícula efectuada en un programa de doctorat de les universitats catalanes per al curs 2016-2017.
  1. En el cas de la Universitat Autònoma de Barcelona, que es faci constar específicament i públicament l’oferta en formació relativa als “Serveis específics i de suport a l’aprenentatge” o, en cas negatiu, l’eliminació d’aquesta taxa i el reintegrament immediat de l’import als i les afectades.

Firma la campanya i dóna el teu suport al manifest en aquest formulari!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s